Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronic Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

interface relay with pic16f877a.

Status
Not open for further replies.

chandresha1

Member level 2
Joined
Dec 4, 2010
Messages
43
Helped
3
Reputation
6
Reaction score
3
Trophy points
1,288
Location
Bremen, Germany
Activity points
1,673
hello friends.....
i am making water level controlling thorugh solenoid valve. i measure water level trough ultrasonic sensor & operate solenoid valve according to it. i drive solenoid valve(230v ac) trough relay.when i connect relay with my microcontroller it works fine & switching also. but when i connect this relays with valves. it operate two or three times & my microcontroller gets hanged. i interface this relays with uln2803 with diode for avoing back-emf. so what is the problem in that case? pls help.
 

kak111

Advanced Member level 4
Joined
Mar 30, 2011
Messages
1,366
Helped
933
Reputation
1,868
Reaction score
907
Trophy points
1,413
Location
Finland
Activity points
10,942
If your circuit works perfect with relays, but not when valve solenoids are
connected , we can see the reason = solenoid.

1. Connecting solenoid drops 220Vac down
2. Opening solenoid relay makes voltage spike to 220Vac line
(3. Solenoid or power wire magnetic field ???? , if there is near low voltage wires)

Try following................

1. check voltage input to controller power supply
-are low voltages filtering capacitances big enough

2. add RC-supressor circuit parallel to solenoid coil

3. Low voltage wires are not very near and parallel with 220V and coil wires

Regards KAK
 

chandresha1

Member level 2
Joined
Dec 4, 2010
Messages
43
Helped
3
Reputation
6
Reaction score
3
Trophy points
1,288
Location
Bremen, Germany
Activity points
1,673
thanks kak. i have one another doubt. i m supplying my microcontroller with ac 230v with dc adaptor. i also connect my solenoid valves with the same extension board. so i think when valve operate it disturb the whole ac supply & maybe the supply to pic also gets disturbed. is it possible?
 

kak111

Advanced Member level 4
Joined
Mar 30, 2011
Messages
1,366
Helped
933
Reputation
1,868
Reaction score
907
Trophy points
1,413
Location
Finland
Activity points
10,942
That is just what i mean.

Solenoid load is the cause of this fail.
It makes short load peak to the supply via 230V
or when relay contact opens, solenoid inductance send voltage spike to
supply.

KAK
 

samson A.

Member level 3
Joined
May 15, 2009
Messages
58
Helped
10
Reputation
20
Reaction score
10
Trophy points
1,288
Location
Lagos, Nigeria
Activity points
1,642
Good of you to have a diode across the relay, but you ve forgotten that even the solenoid valve actuator is also inductive. Did you not see the spark across the contact of the relay. Add a capacitor/varistor accros the no-pl contacts of the relay.




All under heaven

---------- Post added at 21:16 ---------- Previous post was at 21:09 ----------

Good of you to have a diode across the relay, but you ve forgotten that even the solenoid valve actuator is also inductive. Did you not see the spark across the contact of the relay. Add a capacitor/varistor accros the no-pl contacts of the relay.




All under heaven
 

Status
Not open for further replies.

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top