Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronic Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

[SOLVED] very urgent 8051 with gps

Status
Not open for further replies.

torana

Member level 2
Joined
Sep 11, 2011
Messages
51
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,683
hello,

i am in trouble with gps. i am using GPS 600L from cirocomm.

i do not know how to interface with this GPS with 8051.

GPS receiver is having 8 pins. so help me on making circuit on GPS receiver with max232.

thank you.
 

tpetar

Advanced Member level 5
Joined
Sep 27, 2010
Messages
6,427
Helped
1,712
Reputation
3,454
Reaction score
1,677
Trophy points
1,393
Location
Pancevo-Belgrade, Serbia
Activity points
37,376
https://www.8051projects.info/exp12_8.asp

gps7.GIF
 

torana

Member level 2
Joined
Sep 11, 2011
Messages
51
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,683
thank you.

i am not using gps module. I am using gps receiver. it consists of 8pin.

PIN1: 3.3v
PIN2: ANALOG AND DIGITAL GROUND
PIN3: Rx
PIN4: Tx
PIN5: v-ANT (2.7 TO 3.3V)
PIN6: GND (ANALOG AND DIGITAL)
PIN7: RESET (NO CONNECTION)
PIN8: EXTERONAL ANTENNA

---------- Post added at 11:05 ---------- Previous post was at 11:04 ----------

thank you.

i am not using gps module. I am using gps receiver. it consists of 8pin.

PIN1: 3.3v
PIN2: ANALOG AND DIGITAL GROUND
PIN3: Rx
PIN4: Tx
PIN5: v-ANT (2.7 TO 3.3V)
PIN6: GND (ANALOG AND DIGITAL)
PIN7: RESET (NO CONNECTION)
PIN8: EXTERONAL ANTENNA
 

tpetar

Advanced Member level 5
Joined
Sep 27, 2010
Messages
6,427
Helped
1,712
Reputation
3,454
Reaction score
1,677
Trophy points
1,393
Location
Pancevo-Belgrade, Serbia
Activity points
37,376
On circuit what I post all is compatible with your gps.

---------- Post added at 07:39 ---------- Previous post was at 07:38 ----------

Use :

3,3V
Gnd to Pin6 of gps
Rx Pin 9 on Max3232
Tx Pin 10 on Max3232

---------- Post added at 07:47 ---------- Previous post was at 07:39 ----------

Keep in mind your gps voltage level 3,3V. Circuit in post #2 uses 5V signal leveling.
 

torana

Member level 2
Joined
Sep 11, 2011
Messages
51
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,683
thank you ;

can i go for max232 in place of max3232.

---------- Post added at 11:43 ---------- Previous post was at 11:42 ----------

thank you ;

can i go for max232 in place of max3232.
 

Jigar 4 Electronics

Full Member level 5
Joined
Apr 28, 2011
Messages
313
Helped
40
Reputation
80
Reaction score
38
Trophy points
1,318
Location
Hamilton, ON, Canada
Activity points
3,390
Can anyone tell me what is the error of GPS module, I mean +/- some meters ???
This is the general question not related to specific model.
 

sky_123

Advanced Member level 4
Joined
Feb 26, 2011
Messages
1,170
Helped
279
Reputation
566
Reaction score
273
Trophy points
1,363
Activity points
9,602
With a good model (I don't know about yours) and good circumstances, it can be pretty low (a couple of meters). Some units will report an
estimate positional error dynamically. (I don't know which models).
 

dean_winchester

Advanced Member level 4
Joined
Oct 19, 2010
Messages
111
Helped
22
Reputation
44
Reaction score
21
Trophy points
1,298
Location
India
Activity points
1,826
I don't see any use of MAX232 or MAX3232... there is no need to convert the signal to TTL logic as both work on CMOS logic.
Simple interfacing RX(of GPS)->Tx(of MCU) and Tx(of GPS)->Rx(of MCU) should work, won't it???
 

divyanshu2u

Newbie level 1
Joined
Mar 3, 2013
Messages
1
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,281
Activity points
1,285
Hi,
I think you got your two connections wrong. they are just interchanged. As tx of gps should go to rx of microcontroller and rx of gps should go to the tx.
So, Corrections should be:
pin10 of max 232 >pin 11 of mcu and pin 9 of max 232 >pin 10 of mcu
 

Status
Not open for further replies.

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top