Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronics Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

help me to design my new system ...

Status
Not open for further replies.

bas_90

Member level 1
Joined
Mar 21, 2013
Messages
35
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,503
Hello Guys,

i need help to Design my new system ..

when i search in Proteus about some sensors (Motion, Gas, etc ) .. i don't found it !!

now, how can design a system contains some sensors ?!!

thnx :)
 

tpetar

Advanced Member level 5
Joined
Sep 27, 2010
Messages
6,427
Helped
1,713
Reputation
3,456
Reaction score
1,678
Trophy points
1,393
Location
Pancevo-Belgrade, Serbia
Activity points
37,372
Proteus is not only way to make something in electronics. :smile:


Check sensor output specification and simulate that as analog values (voltage/current source) in Proteus if you have analog output from sensor.
 

bas_90

Member level 1
Joined
Mar 21, 2013
Messages
35
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,503
Okay, what's the others ways to make a design in electronics or how can i build a successful system ?!!

thnx ;)
 

Usama Siddiqui

Member level 5
Joined
Jan 1, 2012
Messages
87
Helped
12
Reputation
24
Reaction score
12
Trophy points
1,288
Location
Pakistan
Activity points
1,741
i found some sensors in circuit wizard as well,but i would still prefer to get ur hands onto labview as its the best.
 

bas_90

Member level 1
Joined
Mar 21, 2013
Messages
35
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,503
@Usama Siddiqui : i will search about it ... thnx :)

- - - Updated - - -

Use your desk, real parts, soldering station, developing board,...

hahaha, really i thinking about this but i need the first step to start :) , thnx alot
 

tpetar

Advanced Member level 5
Joined
Sep 27, 2010
Messages
6,427
Helped
1,713
Reputation
3,456
Reaction score
1,678
Trophy points
1,393
Location
Pancevo-Belgrade, Serbia
Activity points
37,372
Usually sensors are expensive and are not easily accessible, for developing you can simulate some analog value from sensor range. Check datasheet for particular sensor. Other parts you can get in most electronics shops.

Its big surprise to see how project works in Proteus and when you try to make this with real parts you see that circuit have problem.

;-)
 

bas_90

Member level 1
Joined
Mar 21, 2013
Messages
35
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,503
Usually sensors are expensive and are not easily accessible, for developing you can simulate some analog value from sensor range. Check datasheet for particular sensor. Other parts you can get in most electronics shops.

Its big surprise to see how project works in Proteus and when you try to make this with real parts you see that circuit have problem.

;-)


*** bless US :) , really i will go to working with a real components and test circuit LIVE :D

thnx alot :wink:
 

imbichie

Full Member level 6
Joined
Jul 30, 2010
Messages
381
Helped
55
Reputation
110
Reaction score
54
Trophy points
1,308
Location
Cochin/ Kerala/ India or Bangalore/ Karnataka/ Ind
Activity points
3,580
For gas(LPG-methane) sensor you can use MQ5, the output voltage of the terminal varying with respect to the content of gas around it, drive the output to a comparator (LM311) and control the comparator outout by connecting a variable resistance to the other terminal of the comparator as voltage reference.

For all kind of sensors and all you can refer the digikey https://www.digikey.com/product-search/en/sensors-transducers
 

fouwad

Full Member level 4
Joined
Nov 29, 2009
Messages
199
Helped
19
Reputation
38
Reaction score
17
Trophy points
1,298
Location
Pakistan
Activity points
2,466
try using push buttons as sensors in proteus
 

Status
Not open for further replies.

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top