Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronic Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

Register Log in

[SOLVED] Hard Fault with FreeRTOS+FatFS on STM32F4

Status
Not open for further replies.

mindthomas

Member level 4
Joined
Mar 2, 2007
Messages
75
Helped
4
Reputation
8
Reaction score
4
Trophy points
1,288
Location
Denmark
Activity points
1,854
Hi all.
I have never really been the RTOS guy but I have decided to give it a try now, especially because of the need of a proper IP stack with Socket integration.
So I decided to get the FreeRTOS example with the lwIP stack provided by ST running on my STM32-E407 from Olimex, that contains an STM32F407ZGT6.
After successfully adding the FatFS library I was able to both get Ethernet and SD card working great.

But then I started making my LCD library and got that working, but when I tried my BMP writing routine, which repeatedly fetches 512 bytes (fills a buffer) from a file the application reads and displays two full buffers but then goes into a Hard Fault.

I have tried getting most information out of this Hard Fault exception as possible which can be seen below:
Code:
[Hard fault handler - all numbers in hex]
R0 = 20001158
R1 = 1eaf00b4
R2 = 80031a5
R3 = 80031a5
R12 = 20000cac
LR [R14] = a5a5a5a5  subroutine call return address
PC [R15] = fffffffd  program counter
PSR = 80078c2
BFAR = 1eaf00b4
CFSR = 8200
HFSR = 40000000
DFSR = 1
AFSR = 0
SCB_SHCSR = 400
I am using the pvPortMalloc(512) to get a pointer to the required 512 bytes buffer, but that didn't fix the problem.


You can download the CoIDE project (IDE for GCC compiler) and have a look for yourself: TheBlastFootball_FreeRTOS_HardFault.zip
I really hope that someone can bring me some suggestions.

Best Regards
Thomas Jespersen

- - - Updated - - -

I have found the solution to this problem, which is due to me being new in this RTOS field.

When creating the thread which executes the BMP LCD write function I didn't make the stack for this thread large enough to hold the buffer.
The stack was only set to 256 bytes, where the buffer itself takes 512!

By increasing the size to 1024 bytes the program works perfectly.
Code:
xTaskCreate(UserGUI, "UserGUI", [U][B]1024[/B][/U], NULL, GUI_TASK_PRIO, NULL);
Regards Thomas
 

Status
Not open for further replies.
Toggle Sidebar

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top