Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronics Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

S-parameters simulation in ADS problem

Status
Not open for further replies.

Gigan

Member level 1
Joined
Feb 26, 2006
Messages
41
Helped
1
Reputation
2
Reaction score
1
Trophy points
1,288
Activity points
1,596
I am simulating a circuit that includes a symbol created in the layout (EM frequency plan 50MHz-350MHz) and lumped components.

In the circuit S-parameter setup: frequency range is
50 MHz to 300MHz. Type of simulation - Linear.

However instead of assigned setup the ADS is performing an adaptive simulation in the range of 0MHz to 10GHz. See below...

What can be wrong?

--------------------------------------------
ADS Job Status messages:

S-parameter simulation started
...initializing
...extracting layout
...expanding thick conductors
...analyzing ports
...reducing mesh
Adaptive frequency sweep started
Simulation frequency [1] = 0 Hz
...loading Green functions
...creating Basis sections
...allocating interaction matrix
...loading interaction matrix
...solving interaction matrix
...calculating S-parameters
Simulation frequency [2] = 10 GHz


etc.................................................

- - - Updated - - -

It seems ADS remembers some old settings....

I solved the problem by using of a Sweep plan
 
Last edited:

volker@muehlhaus

Advanced Member level 5
Joined
Apr 11, 2014
Messages
2,586
Helped
1,003
Reputation
2,010
Reaction score
985
Trophy points
1,393
Activity points
16,653
The EM model always uses the frequency settings from the EM model, and does not care about the schematic block frequency settings.
 
  • Like
Reactions: payam_p

    payam_p

    Points: 2
    Helpful Answer Positive Rating

Gigan

Member level 1
Joined
Feb 26, 2006
Messages
41
Helped
1
Reputation
2
Reaction score
1
Trophy points
1,288
Activity points
1,596
The EM model always uses the frequency settings from the EM model, and does not care about the schematic block frequency settings.

Thank you Volker, I understand.
I found that Sweep-plan also helps: It is not necessary go to emModel.


Question: Can you please explain how can I make VIAs visible in Symbol (created from the Layout) and in Circuit?
 
  • Like
Reactions: payam_p

    payam_p

    Points: 2
    Helpful Answer Positive Rating

volker@muehlhaus

Advanced Member level 5
Joined
Apr 11, 2014
Messages
2,586
Helped
1,003
Reputation
2,010
Reaction score
985
Trophy points
1,393
Activity points
16,653
I found that Sweep-plan also helps: It is not necessary go to emModel.

I don't know how you tested that, but from my understanding of ADS software architecture this can NOT work. The Sweep plan is just a different way of defining the schematic frequencies, and has no effect on emModel settings. The emModel settings including frequency range are defined in emStateFile.xml

But based on your post, I did a quick test. Result: same behaviour with sweep plan. emModel does not "see" what frequency you have set at schematic level, and uses the emModel frequency settings.
 

Gigan

Member level 1
Joined
Feb 26, 2006
Messages
41
Helped
1
Reputation
2
Reaction score
1
Trophy points
1,288
Activity points
1,596
I don't know how you tested that, but from my understanding of ADS software architecture this can NOT work. The Sweep plan is just a different way of defining the schematic frequencies, and has no effect on emModel settings. The emModel settings including frequency range are defined in emStateFile.xml

But based on your post, I did a quick test. Result: same behaviour with sweep plan. emModel does not "see" what frequency you have set at schematic level, and uses the emModel frequency settings.

Did you mark "Use Sweep Plan" option in your SP1 set up?
Look (photos) on my results for: 50MHz - 350MHz:
It works!
 

Attachments

  • SP1.jpg
    SP1.jpg
    317.8 KB · Views: 7
  • SP2.jpg
    SP2.jpg
    139 KB · Views: 5
Last edited:

Gigan

Member level 1
Joined
Feb 26, 2006
Messages
41
Helped
1
Reputation
2
Reaction score
1
Trophy points
1,288
Activity points
1,596
It seems EMmodel was updated ...
 

Status
Not open for further replies.

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top