Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronic Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

Register Log in

UART is displaying unexpected characters

Status
Not open for further replies.

bigdogguru

Administrator
Joined
Mar 12, 2010
Messages
9,831
Helped
2,348
Reputation
4,690
Reaction score
2,273
Trophy points
1,413
Location
Southwest, USA
Activity points
62,490
I mean simple USB to serial converter which is just locally available one

Breakout board, Is this special kind of board

Currently I am using PuTTy for PC interface. If I used USB to serial converter then, can I use PuTTy ?
Yes, you should be able to use a commercially available USB to RS-232 serial converter/adapter.

And Yes, you shouldn't have any problems using the converter/adapter with Putty.

I regularly use such a configuration with Putty when developing embedded applications.

The only issues with some USB to RS-232 serial converter/adapter is many of the less expensive units do not offer all the lines required for full hardware handshaking.

As it appears you are not using hardware handshaking, it should be an issue even with the less expensive models.

BigDog
 
  • Like
Reactions: PA3040

    PA3040

    points: 2
    Helpful Answer Positive Rating

wp100

Advanced Member level 5
Joined
May 15, 2009
Messages
3,056
Helped
883
Reputation
1,781
Reaction score
736
Trophy points
113
Location
Prime Meridian
Activity points
0
Hi,

Be aware that there are 2 types of converters.

One converts the Pics Usart TTL signals to USB, the other takes the MAX232 chips / DB9 signals to USB.

Just search on Ebay for 'usb to serial converters' plenty for a couple of $
 

Attachments

  • Like
Reactions: PA3040

    PA3040

    points: 2
    Helpful Answer Positive Rating

PA3040

Advanced Member level 3
Joined
Aug 1, 2011
Messages
879
Helped
43
Reputation
88
Reaction score
43
Trophy points
1,308
Activity points
6,904
Dear wp100 thanks for help and reply

my hyper terminal display values continuously

Like this
2.23v 2.23v 2.23v 2.23v

but i need to display like this

2.23v
2.23v
2.23v
2.23v

cursor should reset to new line
please advice
Thanks in advance
 

wp100

Advanced Member level 5
Joined
May 15, 2009
Messages
3,056
Helped
883
Reputation
1,781
Reaction score
736
Trophy points
113
Location
Prime Meridian
Activity points
0
Hi,

Look up the " Ascii control codes " list, it shows all the normal ascii characters plus the 'control' ones such as CR and LF.

After sending the 'v' send out these two characters to move to a new line.
movlw 0x0D
call tx_rs232
movlw 0x0A
call tx_rs232
 
  • Like
Reactions: PA3040

    PA3040

    points: 2
    Helpful Answer Positive Rating

PA3040

Advanced Member level 3
Joined
Aug 1, 2011
Messages
879
Helped
43
Reputation
88
Reaction score
43
Trophy points
1,308
Activity points
6,904
Dear All,
Now my USART is working well with PuTTy
Now what I need is , the data coming from MCU that need to be saved using spreed sheet or any other location

Please guide me.
Thanks in advance
 

Joined
Dec 4, 2012
Messages
4,294
Helped
822
Reputation
1,654
Reaction score
793
Trophy points
1,393
Location
Bangalore, India
Activity points
0
You have to save the data as ascii text and then save the file with .csv file. The you can open .csv file in MS Excel.

If you save the below data in .txt file and then rename it to .csv file and then open it in excel the data will be tabulated.

DATA1, DATA2, DATA3
1000, 2000, 3000
10, 20, 30
 
  • Like
Reactions: PA3040

    PA3040

    points: 2
    Helpful Answer Positive Rating

PA3040

Advanced Member level 3
Joined
Aug 1, 2011
Messages
879
Helped
43
Reputation
88
Reaction score
43
Trophy points
1,308
Activity points
6,904
Dear Jayanth,
Thanks for the reply.
Could you please advice, how may I do it automated
I mean, The data are receiving continuously to PuTTy, then I need to save those data automatically
Please advice
Thanks in advance

Is it possible
 

PA3040

Advanced Member level 3
Joined
Aug 1, 2011
Messages
879
Helped
43
Reputation
88
Reaction score
43
Trophy points
1,308
Activity points
6,904
Dear Jayanath Thanks for the reply

Sorry for delay

1.Let me know the path of putty.log file

2. I supposed to connect LCD and 433Mhz RF Transmitter And Receiver to MCU
RC7 and RC6 (rx,tx) pins already connected to LCD
Now I need to connect 433 transmitter and receiver for the same pin which LCD connected
Can I do this implementation in practically and please any connectivity advice
Thanks in advance
 

Status
Not open for further replies.
Toggle Sidebar

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top