Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronics Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

PIC 16F877A with keyboard

Status
Not open for further replies.

mravignesh

Junior Member level 3
Joined
Feb 7, 2011
Messages
30
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,488
Hi friends..

How to interface our ARROW KEYS with PIC16F877A so that DC MOTOR should rotate accordingly.

i.e., UP ARROW- Clockwise rotation

DOWN ARROW- Anti clockwise

Am in URGENT..

Could anyone help by Providing EXACT SOURCE CODE for this...

mail : mravignesh@gmail.com
 

ckshivaram

Advanced Member level 5
Joined
Apr 21, 2008
Messages
5,070
Helped
2,149
Reputation
4,304
Reaction score
2,089
Trophy points
1,393
Location
villingen (Germany) / Bangalore
Activity points
30,086
Are you trying to get complete project from this forum in multiple threads and posts......

if you can ask for a complete project then you will be saving a lot of time of everybody here...
 

betwixt

Super Moderator
Staff member
Joined
Jul 4, 2009
Messages
15,279
Helped
4,971
Reputation
9,964
Reaction score
4,803
Trophy points
1,393
Location
Aberdyfi, West Wales, UK
Activity points
129,700
For such a silly and imprecise question as that, I give this advice:

Connect one side of the motor to 0V, connect the other side through the UP ARROW switch to +V and also through the DOWN ARROW switch to -V. Be careful not to press both switches at once.
There you are, a simple solution and I saved you a 16F877A !!

Or did you want something else?

Brian.
 

mravignesh

Junior Member level 3
Joined
Feb 7, 2011
Messages
30
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,488
If possible, kindly send that complete project sir..

thank you.
 

betwixt

Super Moderator
Staff member
Joined
Jul 4, 2009
Messages
15,279
Helped
4,971
Reputation
9,964
Reaction score
4,803
Trophy points
1,393
Location
Aberdyfi, West Wales, UK
Activity points
129,700
Oh dear.... Houston, we have a problem......

63_1297109376.png


Brian.
 

lockman_akim

Advanced Member level 1
Joined
Jul 12, 2010
Messages
467
Helped
76
Reputation
152
Reaction score
68
Trophy points
1,308
Location
Malaysia
Activity points
3,535
u need to use visual basic to do serial communcation with pc..
it up to you to do with vb6 or vb2008..
but i suggest vb2008 bcause you can get it for free at microsoft..
it also have good GUI than vb6..
here the link..

thelocxresearch.tk
 

prmurthy

Full Member level 5
Joined
Feb 13, 2009
Messages
245
Helped
38
Reputation
76
Reaction score
34
Trophy points
1,308
Activity points
2,770
Are you trying to get complete project from this forum in multiple threads and posts......

if you can ask for a complete project then you will be saving a lot of time of everybody here...

Very well said Shivram.

For such a silly and imprecise question as that, I give this advice:

Connect one side of the motor to 0V, connect the other side through the UP ARROW switch to +V and also through the DOWN ARROW switch to -V. Be careful not to press both switches at once.
There you are, a simple solution and I saved you a 16F877A !!

Or did you want something else?

Brian.

The simplest answer that you will get in this world.

If possible, kindly send that complete project sir..

thank you.

Please show something that you have already done so that the help hands will be more to complete the project.

Thankyou
 

mravignesh

Junior Member level 3
Joined
Feb 7, 2011
Messages
30
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,488
Are you trying to get complete project from this forum in multiple threads and posts......

if you can ask for a complete project then you will be saving a lot of time of everybody here...

Hi sir..
In PIC16F877A,

Im receiving ASCII value of a key to RC7 pin Using max232 as intermediate.

Is it possible to move that data to RB0-RB7 ?

If so what will be the source code to be used ?
 

lockman_akim

Advanced Member level 1
Joined
Jul 12, 2010
Messages
467
Helped
76
Reputation
152
Reaction score
68
Trophy points
1,308
Location
Malaysia
Activity points
3,535
yes..it possible..did you want the value out parallel at PORT B?
 

mravignesh

Junior Member level 3
Joined
Feb 7, 2011
Messages
30
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,488
create one variable..
for example X

x = uart_read
portb = X

Hi sir..
In PIC16F877A,

Im receiving ASCII value of a key to RC7 pin Using max232 as intermediate.

Is it possible to move that data to RB0-RB7 of that sasme pic cntrlr itslf?

If so what will be the source code to be used ?

kindly helpout sir
 

betwixt

Super Moderator
Staff member
Joined
Jul 4, 2009
Messages
15,279
Helped
4,971
Reputation
9,964
Reaction score
4,803
Trophy points
1,393
Location
Aberdyfi, West Wales, UK
Activity points
129,700
lockman_akim just gave it to you!

Read the UART (RC7) and it will give you the 8-bit ASCII value.
Write the same value to RB0-RB7 and the 8 bits will appear on the 8 pins of Port B.

Brian.
 

lockman_akim

Advanced Member level 1
Joined
Jul 12, 2010
Messages
467
Helped
76
Reputation
152
Reaction score
68
Trophy points
1,308
Location
Malaysia
Activity points
3,535
ASCII is code number for character..
for example A is equal to 65 (decimal),
in Binary A = 01000001

so when you do this

x = uart_read
portb = X

when PIC receive character A
you portb will be equal to 01000001
which is mean

portb7 = 0
portb6 = 1
portb5 = 0
portb4 = 0
portb3 = 0
portb2 = 0
portb1 = 0
portb0 = 1

thats all....
 

mravignesh

Junior Member level 3
Joined
Feb 7, 2011
Messages
30
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,488
ASCII is code number for character..
for example A is equal to 65 (decimal),
in Binary A = 01000001

so when you do this

x = uart_read
portb = X

when PIC receive character A
you portb will be equal to 01000001
which is mean

portb7 = 0
portb6 = 1
portb5 = 0
portb4 = 0
portb3 = 0
portb2 = 0
portb1 = 0
portb0 = 1

thats all....

Sir I Just tried this coding to do your suggestion..

I tried it in mikroC PRO PIC software..

CODING:

char uart_rd;

void main() {
unsigned int x;
UART1_Init(9600); // Initialize UART module at 9600 bps
Delay_ms(100); // Wait for UART module to stabilize
while (1) { // Endless loop
if (UART1_Data_Ready())
{ // If data is received,
uart_rd = UART1_Read(); // read the received data,
x=uart_rd;
portb=x;
}
}
}


Is the codings right sir?

---------- Post added at 15:49 ---------- Previous post was at 15:41 ----------

Sir, Also i just connecting that portB to Enoder then to RF Transmitter (TWS433).

Will it txt successfully sir?
 

mravignesh

Junior Member level 3
Joined
Feb 7, 2011
Messages
30
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,488
hmmmmmm it should work .... try it.....

Oh thanks sir

---------- Post added at 18:06 ---------- Previous post was at 18:05 ----------

How to connect PIC16F877A with HT12E and also with HT12D sir.?
Schematic pls..
 

mravignesh

Junior Member level 3
Joined
Feb 7, 2011
Messages
30
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,488
Dear Sir,

Am just receiving the corresponding ASCII value at RC7 pin of PIC16F8777A.

Then am moving those values to portb pins using

uart_read=x;
x=portb;

But i wish to transmit to HT12E (Encoder).
For that Where i should connect portb pins ? pls help me
 

lockman_akim

Advanced Member level 1
Joined
Jul 12, 2010
Messages
467
Helped
76
Reputation
152
Reaction score
68
Trophy points
1,308
Location
Malaysia
Activity points
3,535
i dont have any experience with that encoder..sory for that..
 

mravignesh

Junior Member level 3
Joined
Feb 7, 2011
Messages
30
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,488
Sir Iam in need of connecting PIC16F877A with HT640 Encoder and also another PIC16f877a with HT648 decoder .

Kindly help sir.

Pls send schematic how 2 connect with that cntrlr.

Pls help. thanks
 

Status
Not open for further replies.

Similar threads

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top