Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronics Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

Oscillation problems in Multisim and Electronic WorkBench

Status
Not open for further replies.

electronicman

Member level 3
Joined
Nov 7, 2004
Messages
60
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
476
multisim wien bridge

I did many electronic oscillators Circuits Like RC Phase Shift ,Wien Bridge and
LC Oscillators in MultiSim And EWB ,but they did not work at all ,so What is
the problem of this and what i should do to solve this?
 

hock

Advanced Member level 2
Joined
May 28, 2001
Messages
525
Helped
47
Reputation
94
Reaction score
21
Trophy points
1,298
Location
India
Activity points
3,567
oscillator multisim

multisim is a very bad simmulatos. it has many non convergance and accuracy issues.
keep away from it. it is a useless tool.
hock
 

papyaki

Advanced Member level 2
Joined
Apr 13, 2002
Messages
539
Helped
38
Reputation
76
Reaction score
18
Trophy points
1,298
Location
France
Activity points
5,346
multisim lc

Hi,

In general for simulated spice oscillators with capacitor or self, you need to specify the initial condition, like V = 0 for capacitors or I = 0 for selfs. Look at the parameter IC of these components.
 

E-design

Advanced Member level 5
Joined
Jun 1, 2002
Messages
2,014
Helped
507
Reputation
1,016
Reaction score
407
Trophy points
1,363
Activity points
14,193
The most common problem with simulating oscillators in Multisim is that the auto default initial time step is not set small enough by the program. Look under "Simulate, Interactive Simulation Settings, TSTEP" Set it manually small enough to handle the highest 1/f in your circuit. Example: If you expect 100MHz set to ≤ 1nS
 

FvM

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 22, 2008
Messages
49,136
Helped
14,380
Reputation
29,024
Reaction score
13,134
Trophy points
1,393
Location
Bochum, Germany
Activity points
283,226
The other, as already mentioned below, is to set an initial condition different from equilibrium or skip the initial operation point aclculation in transisent analysis.
 

LvW

Advanced Member level 5
Joined
May 7, 2008
Messages
5,854
Helped
1,745
Reputation
3,494
Reaction score
1,345
Trophy points
1,393
Location
Germany
Activity points
39,501
...or - as a third alternative - make one of the supply voltages time dependent (switch-on at t=0).
 

Status
Not open for further replies.

Similar threads

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top