Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronics Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

Model for Diac in Orcad 9.2

Status
Not open for further replies.

isurunalaka

Member level 5
Joined
Oct 1, 2010
Messages
80
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,790
Is there a Diac model in Orcad 9,2 like resistors,capasitors and so on. If not could you please give me a model for a Diac with netlist code?

Best regards!
 

keith1200rs

Super Moderator
Staff member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
10,877
Helped
2,064
Reputation
4,128
Reaction score
1,597
Trophy points
1,403
Location
Yorkshire, UK
Activity points
57,269
Search the web. I found this one:

Code:
.subckt diac 1 2 
*Based on BR100 measured data
*Convergence problems often occur with this model
*If you have a better model please tell me
Vdummy 1 5 dc 0
Ediac 5 2 TABLE {I(Vdummy)} = 
+ (-10.06m,-20.46) (-9m,-20.5)    (-7.02m,-20.72) (-5.98m,-20.89) 
+ (-5.05m, -21.11) (-3.26m,-21.91) (-2.15m,-22.96) (-1.6m,-23.99) 
+ (-7.2n,   -32.5) (-4.0n, -32) (-3.2n,-31) (-2.9n,-30) (-2.5n,-28.03) 
+ (-2.3n,-25.27) (-2n,-20.15) (-1.9n,-15) (-1.8n,-7.96) (-1.5n,-1.2) 
+ (0,0) (1.6n,1.24) (1.65n,5.15) (1.7n,7.91) (1.8n,10.1) (1.9n,15)  
+ (2.1n,20) (2.4n,25.28) (2.9n,28.26) (3.3n,30.5) (1.6m,23.21) (2.3m,22.16) 
+ (3.1m,21.44) (4.05m,20.99) (5.01m,20.65) (6.04m,20.32) 
+ (6.98m,20.14) (8.09m,20.02) (9.08m,20.02) (10.12m,19.91)  
.ends diac

Keith.

---------- Post added at 12:21 ---------- Previous post was at 12:20 ----------

There are also some here: ST Microelectronics | Resource Selector

Keith.
 

isurunalaka

Member level 5
Joined
Oct 1, 2010
Messages
80
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,790
Dr Keith, I'm new to Orcad. So, could you please tell me what component can be used to implement this code and used as a Diac for simulation purposes? I think EVALUE block cant be used for this task right? I have seen some blocks in Multisim package, that can be work as a desired model component when it is loaded with relevant Netlist command log . Is there a method also in Orcad like in Multisim?
 

keith1200rs

Super Moderator
Staff member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
10,877
Helped
2,064
Reputation
4,128
Reaction score
1,597
Trophy points
1,403
Location
Yorkshire, UK
Activity points
57,269
Sorry, I don't use Orcad for simulation. The model is a subcircuit so you need to make a 2 port subcircuit - there may be standard ones in the Orcad Pspice library - I am not sure.

Section 4 of this document might be helpful: https://www.seas.upenn.edu/~jan/spice/PSpicePrimer.pdf

Keith.
 
Status
Not open for further replies.

Similar threads

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top