Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronic Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

Register Log in

max length of jumper wire for arduino

ravi.2k17

Member level 1
Joined
Sep 30, 2019
Messages
33
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
1
Trophy points
6
Activity points
287
hi,

what would the max length of jumper wire i can use to connect my Arduino with PIR sensor without having any signal loss? I want to keep my Arduino inside my home(just to keep it safe from air, pollution and rain and probably adding more sensor with this to have centralized control) while sensor will be out side home.

thanks.
 

KlausST

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 17, 2014
Messages
17,841
Helped
4,011
Reputation
8,022
Reaction score
3,906
Trophy points
113
Activity points
117,989
without having any signal loss?
Without any signal loss --> zero length.

Any length will have loss.

First decide useful requirements then you can get useful answers.

What is loss? Loss in voltage, loss in signal-to-noise..

Klaus
 

ravi.2k17

Member level 1
Joined
Sep 30, 2019
Messages
33
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
1
Trophy points
6
Activity points
287
What is loss? Loss in voltage, loss in signal-to-noise..
Klaus
I am trying to build an anti theft alarm using HC-SR501 PIR sensor module(link below) and Arduino uno r3.
I want the to keep distance between my sensor and Arduino about 7 meter. As an electronics beginner
i need to know what type of loss (voltage, signal-to-noise..etc) can be compromised in this case? if that can
not be compromised then how can we amplify that? what are my options?



thanks...
 

Attachments


betwixt

Super Moderator
Staff member
Joined
Jul 4, 2009
Messages
14,287
Helped
4,706
Reputation
9,427
Reaction score
4,471
Trophy points
1,393
Location
Aberdyfi, West Wales, UK
Activity points
121,967
Te output is a logic level and will only change at very low speed, therefore the wiring resistance is the dominant source of loss. The voltage drop depends on the current drawn through the cable and I would guess if you are feeding a digital input the current would be very small. Provided that you ensure the wiring is not too close to significant sources of interference, or you use a screened cable, you should be able to connect over hundreds of meters.

Brian.
 

KlausST

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 17, 2014
Messages
17,841
Helped
4,011
Reputation
8,022
Reaction score
3,906
Trophy points
113
Activity points
117,989
Hi,

There is no datasheet with technical specifications.
Thus I don't know the signal levels of the output, nor power supply voltage range, power supply current range, power supply rejection ratio PSRR.

A digital signal is not difficult to transmit over 7m.
One just needs to clearly detect the signal level ... after 7m of cable.

Without specifications it is not possible for me to calculate something.

Klaus
 

FvM

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 22, 2008
Messages
47,281
Helped
13,996
Reputation
28,245
Reaction score
12,646
Trophy points
1,393
Location
Bochum, Germany
Activity points
275,243
The output is 3.3V logic level, 1k series resistance.

You are writing in post #1 about placing the sensor "out of home". Consider that the sensor isn't designed for outdoor usage.
 

Toggle Sidebar

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top