Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronics Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

how to select simulation tool in RFIC

Status
Not open for further replies.

longstar

Member level 2
Joined
Dec 12, 2005
Messages
52
Helped
2
Reputation
4
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,709
Hi,gurs.
I know some tolls,such as ADS,Ansoft,CADENCE,etc.But I don't konw which is the best in RFIC.
Rgds
longstar
 

wanily1983

Member level 5
Joined
Mar 22, 2005
Messages
92
Helped
1
Reputation
2
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
2,090
which tool to use just depend on what you want to do. if you want to analyze the RFIC from the frequency domain, the ADS is a good tool. from the time domain, maybe the CADENCE or HFSS is better.
 

    longstar

    Points: 2
    Helpful Answer Positive Rating

longstar

Member level 2
Joined
Dec 12, 2005
Messages
52
Helped
2
Reputation
4
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,709
Thanks,wanily1983.
But i am confused with which is the favorite tool in RFIC.

Added after 6 minutes:

I know some companies simulate RF circuits with CADENCE SPECTURE RF tool.But I have not find out some information about how to use it.
Wanily1983,could you tell me sth. or the link.thanks.
 

Manjunatha_hv

Advanced Member level 3
Joined
Aug 3, 2005
Messages
810
Helped
240
Reputation
480
Reaction score
122
Trophy points
1,323
Location
INDIA
Activity points
8,691
Hello longstar,

I suggest you to use two simulators for verifying RFIC circuits...

1. Transient simulator (Spectre / HSPICE)
2. Harmonic Balance Simulator (AWR MWOffice / Agilent ADS)

Also You can use single integrated environment for complete RFIC design
from Schematic capture to GDS generation available from AWR, Inc.
See the details...
Analog Office Design Suite
The Next Generation in Analog and RFIC Design

https://www.appwave.com/products/analog/

Success story from Jazz Semi...
https://www.appwave.com/news/press/PR051121.html


If you still want complete details on what simulator needs to be selected for RFIC design...I have attached excellent PDF documents ...
It is an ultimate collection...go through the same...

I hope this helps you...

---manju---
 

    longstar

    Points: 2
    Helpful Answer Positive Rating

longstar

Member level 2
Joined
Dec 12, 2005
Messages
52
Helped
2
Reputation
4
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,709
Thanks.manjunatha_hv.
As I know, much more companies prefer to Spectre. Is it right? If right,Why?
Rgds,
longstar
 

BigBoss

Advanced Member level 5
Joined
Nov 17, 2001
Messages
5,023
Helped
1,510
Reputation
3,018
Reaction score
1,351
Trophy points
1,393
Location
Turkey
Activity points
30,287
Cadence is a standart.
When it's needed, ADS ( or RFDE) may be used. The others are only complemantry..

RFIC design should start with DC and transient simulation and then other simulators will be able to complete the design such as parasitic extraction,package development,EM simulation etc..

But Cadence is the first...
 

Manjunatha_hv

Advanced Member level 3
Joined
Aug 3, 2005
Messages
810
Helped
240
Reputation
480
Reaction score
122
Trophy points
1,323
Location
INDIA
Activity points
8,691
Dear Longstar,


Yes...but now most of them looking for alternative simulators...
In my opinion & experience!!!

Because it has wide support of almost all the RFIC Foundries and also cadence has good layout or back end tools....and most of them looking for single vendor for complete flow...

But Cadence flow lacks integrated flow for RFIC design from schematic to GDS,
it is basically pices of tools at each stage & it is very expensive...
Also it lacks the RF capabilities in his simulators ...hence they have co developed with agilent to form RFDE...

RFDE basically front end simulators from Agient ADS & Back end layout tools from cadence for Prasitic Extraction, LVS & DRC...
Again it is a big mess since two GUI/tools two databases simulation mismatches & lot of import & export problems...

---manju---
 

mwmmboy

Full Member level 2
Joined
May 18, 2001
Messages
136
Helped
8
Reputation
16
Reaction score
2
Trophy points
1,298
Activity points
978
Longstar,
In my opinion there is not a "Best" tool, but only a better tool for different kund if design and tecnology.
In RFIC historically people used time domai analysis becauese the time domain simulators were developerd first, and because tiically RFIC means silicon and all silicon foundry develop design kit described in the tikme domain.
Respect the frequency domain tools some times they are better, bacause with increasing frequencies the time domaiin becomes less important...
To resume a good tool nedd to have a time domain smutatora and a frequency domain simulator usable with the same models...

Hope this can help..
 

bigworm

Member level 3
Joined
Nov 13, 2004
Messages
62
Helped
1
Reputation
2
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
507
hi, guys, I have some questions
how to transfer designs in cadence to @DS?
I mean I have done some work in spectreRF, and now I want to use HB simulation in @DS, what should I do?
is it possible to use spectre netlist and spectre model in @DS?

sometimes I feel it rather a tough job to very the design in different tools since there is no easy interface between them

3x, and happy new year!
 

BigBoss

Advanced Member level 5
Joined
Nov 17, 2001
Messages
5,023
Helped
1,510
Reputation
3,018
Reaction score
1,351
Trophy points
1,393
Location
Turkey
Activity points
30,287
bigworm said:
hi, guys, I have some questions
how to transfer designs in cadence to @DS?
I mean I have done some work in spectreRF, and now I want to use HB simulation in @DS, what should I do?
is it possible to use spectre netlist and spectre model in @DS?

sometimes I feel it rather a tough job to very the design in different tools since there is no easy interface between them

3x, and happy new year!

By using Dynamic Link or RFDE if the models are recognized by ADS.
 

mesfet

Full Member level 2
Joined
Jan 4, 2002
Messages
131
Helped
3
Reputation
6
Reaction score
3
Trophy points
1,298
Activity points
1,111
Wondering why Xpedion is not mentioned. It is HB based and can use the same set of cadence models.


Mesfet+
 

bigworm

Member level 3
Joined
Nov 13, 2004
Messages
62
Helped
1
Reputation
2
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
507
Well, but I don't have RFDE (and dynamic link neither)
My @DS is 2004A, is there any convenient way to transfer data between these tools?
 

Status
Not open for further replies.

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top