Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronic Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

Register Log in

How to implement capacitive slider switch with a MCU?

Status
Not open for further replies.

ColdFire

Member level 3
Joined
Jul 17, 2002
Messages
58
Helped
1
Reputation
2
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
425
Capacitive Slider Switch

Hi All,

My project requires a capacitive slider switch, anyone know how to implement this with a MCU? Currently my project is using PIC. Please advice. Thank you.

Regards
 

mayu_wakui

Advanced Member level 4
Joined
Feb 18, 2004
Messages
117
Helped
9
Reputation
18
Reaction score
2
Trophy points
1,298
Activity points
967
Re: Capacitive Slider Switch

hi..what's a capasitive slider switch? do tell..
 

mrcube_ns

Advanced Member level 1
Joined
Apr 10, 2002
Messages
452
Helped
48
Reputation
96
Reaction score
34
Trophy points
1,308
Location
Europe
Activity points
3,814
Re: Capacitive Slider Switch

What range of capacitance do you need?
 

Gomez

Full Member level 2
Joined
Feb 12, 2002
Messages
125
Helped
10
Reputation
20
Reaction score
3
Trophy points
1,298
Activity points
1,006
Re: Capacitive Slider Switch

qprox has such a QSLIDE™ TOUCH SLIDER
http://www.qprox.com/downloads/datasheets/qt401_1004.pdf
Maybe you can use it.

I've already worked with qprox and can say it's very tricky to solve all EMC problems (a slider is a long antenna). By a slider an other problem is what's to recognize when you press two finger on the slider?

Gomez
 

ColdFire

Member level 3
Joined
Jul 17, 2002
Messages
58
Helped
1
Reputation
2
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
425
Re: Capacitive Slider Switch

Hi All,

Thank you for the information. I am hoping to implement the capacitive slider switch using my current MCU which is a PIC. I am thinking to make the slider onto the PCB but I think this is very tricky, there will be noise and other issue. Not sure if anyone have any other way of implementing. Please help if anyone has. Thank you very much.

Regards
 

aNdreiBuuu

Full Member level 4
Joined
Apr 30, 2001
Messages
223
Helped
25
Reputation
50
Reaction score
12
Trophy points
1,298
Location
moon
Activity points
1,811
Re: Capacitive Slider Switch

...read qprox application notes, they are using this kind of switches in noisly environments...
//a
 

Status
Not open for further replies.

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top