Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronics Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

How to directly interface 220C AC line by micro?

Status
Not open for further replies.

BabyTiger

Full Member level 2
Joined
Aug 8, 2005
Messages
123
Helped
4
Reputation
8
Reaction score
2
Trophy points
1,298
Activity points
2,126
Interface AC line

How I can directly interface 220V AC line by microcontroller for detecting zero crossing. Pls advise example circuits which have safety and robust circuit.
 

venturous

Newbie level 5
Joined
Feb 28, 2006
Messages
8
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,281
Activity points
1,334
Interface AC line

U hav to build a zero corssing detector circuit .. only when the voltage on the line is 0V the microcontroller can access the line .. tats the safest method to carry on power line communication.
 

creative_35

Full Member level 1
Joined
Apr 10, 2006
Messages
95
Helped
9
Reputation
18
Reaction score
3
Trophy points
1,288
Location
Under Mango Tree
Activity points
2,031
Re: Interface AC line

If you are using a PIC micro controller you can directly conect AC power line for detecting zero cross through 20 mega ohm resistor in 220VAC and 5Mg resistor in 110VAC. then zero cross can be detected through software.
 

Jack// ani

Advanced Member level 3
Joined
Dec 2, 2004
Messages
759
Helped
107
Reputation
222
Reaction score
58
Trophy points
1,308
Activity points
5,006
Interface AC line

yes...you can, see app. notes to microchip.com, which explains each deatils pretty well.
 

BabyTiger

Full Member level 2
Joined
Aug 8, 2005
Messages
123
Helped
4
Reputation
8
Reaction score
2
Trophy points
1,298
Activity points
2,126
Re: Interface AC line

Thank, Pls give me the link or example circuit. However if I need to use opto for isolating, pls advise me.
 

BeeBop

Full Member level 3
Joined
Feb 19, 2006
Messages
158
Helped
15
Reputation
30
Reaction score
1
Trophy points
1,298
Activity points
3,696
Re: Interface AC line

Hi BabyTiger,
You can find the app note and source code here:**broken link removed**

If I recall, they do it without an opto-isolator.

Best wishes,
Robert
 

IanP

Advanced Member level 5
Joined
Oct 5, 2004
Messages
7,942
Helped
2,311
Reputation
4,624
Reaction score
531
Trophy points
1,393
Location
West Coast
Activity points
66,416
Re: Interface AC line

Take a look at the picture below ..
For 220Vac all you need to do is to increase the value of 10kΩ resistor to 18-20kΩ or use a 1.5µF capacitor (rated for 250Vac) ..

Regards,
IanP
 

BabyTiger

Full Member level 2
Joined
Aug 8, 2005
Messages
123
Helped
4
Reputation
8
Reaction score
2
Trophy points
1,298
Activity points
2,126
Re: Interface AC line

Dear IanP

Could you describe this circuit?.
Why the 1.5uF capacitor can be used for resistor in 220V?.
Can I use 1.5uF capacitor in 110V?.
Could you tell me about working of D5 and R2?.

Thank you
 

IanP

Advanced Member level 5
Joined
Oct 5, 2004
Messages
7,942
Helped
2,311
Reputation
4,624
Reaction score
531
Trophy points
1,393
Location
West Coast
Activity points
66,416
Re: Interface AC line

1.5µF capacitor @ 230Vac will allow the same amount of current as 3µF @ 120Vac .. So for 110/120Vac operation you may use 3µF cap ..

D5 (11V zener) together with R2 (13.5kΩ) determine the width of th positive pulse on the Q1 collector - the higher the zener voltage the wider is the pulse .. R2 value is not critical, and yo may use anything between 4.7kΩ - 20kΩ ..

Regards,
IanP
 

alzomor

Advanced Member level 2
Joined
Jun 9, 2005
Messages
678
Helped
39
Reputation
78
Reaction score
8
Trophy points
1,298
Location
Cairo
Activity points
6,418
Re: Interface AC line

Hi

You may use just a linear Transformer 220~5V.
and use your micro ADC to dectect zero crossing

Salam
Hossam Alzomor
www.i-g.org
 

BabyTiger

Full Member level 2
Joined
Aug 8, 2005
Messages
123
Helped
4
Reputation
8
Reaction score
2
Trophy points
1,298
Activity points
2,126
Re: Interface AC line

Dear Ianp

Can I directly connect a ac input opto such as MOC256 to AC line without bridge diodes?.

Do you have formulas for calculating the value of your capacitor?.
 

creative_35

Full Member level 1
Joined
Apr 10, 2006
Messages
95
Helped
9
Reputation
18
Reaction score
3
Trophy points
1,288
Location
Under Mango Tree
Activity points
2,031

BabyTiger

Full Member level 2
Joined
Aug 8, 2005
Messages
123
Helped
4
Reputation
8
Reaction score
2
Trophy points
1,298
Activity points
2,126
Re: Interface AC line

Thank Creative_35 and ravimacus

Your links are good info. If someone have another good link or idea, pls tel me know.
 

yogi

Full Member level 6
Joined
Jan 8, 2005
Messages
339
Helped
22
Reputation
44
Reaction score
5
Trophy points
1,298
Activity points
2,177
Interface AC line

do u want to measure the voltage and frequency of the supply using microcontroller and display it in LCD or computer. Better you use a step down transformer. I had given some tutorials how to do it using parallel port of computer in my book
MY EXPERIENCE IN PARALLEL PORT INTERFACING
you can get it from yahoo group-booksbybibin
https://groups.yahoo.com/group/booksbybibin/
 

H_u_n_t_e_r

Full Member level 2
Joined
Nov 24, 2001
Messages
149
Helped
6
Reputation
12
Reaction score
2
Trophy points
1,298
Activity points
1,053
Interface AC line

About 20Mohm solution;
yes i have just tried and its working perfectly..optocoupler solution has some disadvantage due to led voltage drop..so pulse width is not exact 10ms...But 20M rsistor solution is perfect...
ps: ucontroller f628
Best Regards..
 

Status
Not open for further replies.

Similar threads

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top