Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronics Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

How can I increase simulation speed in Proteus?

Status
Not open for further replies.

avr_micro

Member level 3
Joined
Feb 15, 2004
Messages
64
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
514
Hello.I have started to learn proteus and i designed a avr based schematic .But the simulation speed is very very low(0.000001 second/step).How can i increment simulation speed?
 

ful babu

Full Member level 3
Joined
Nov 11, 2004
Messages
174
Helped
13
Reputation
26
Reaction score
3
Trophy points
1,298
Location
Singapore
Activity points
1,634
Re: proteus too slow!

i had same problem with PICs , cek tat the sample files run in normal speed, i cudnt fix the problem completely, try removing the crystal and putting mcu speed at 1Mhz in its properties

regards
 

Fragrance

Advanced Member level 4
Joined
Jul 26, 2002
Messages
1,191
Helped
248
Reputation
496
Reaction score
200
Trophy points
1,343
Location
East Of Earth
Activity points
8,918
Re: proteus too slow!

avr_micro said:
Hello.I have started to learn proteus and i designed a avr based schematic .But the simulation speed is very very low(0.000001 second/step).How can i increment simulation speed?

if possible pm me your dsn file along with code so i can see what wrong and also help out you
 

maxer

Member level 5
Joined
May 18, 2001
Messages
86
Helped
3
Reputation
6
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
774
Re: proteus too slow!

i have also this problem tooooooo slowwwww.

i'm using avr micros the problem persists with any of them mega128,mega32, mega16,mega8

using xtal 2mhz or 4mhz or removing it will not solve the problem.

the design contains a 16x2 lcd text and some resistors and nothing else.


what the hell could that be be??

p.s. tried in different computers!


regards

maXer
 

Iain

Advanced Member level 4
Joined
Jan 9, 2004
Messages
113
Helped
17
Reputation
34
Reaction score
10
Trophy points
1,298
Activity points
1,136
Re: proteus too slow!

If you can post your source and dsn file we'll have a look.

Typically this happens when you externally wire a crystal etc. - this introduces an extremely high speed oscillator which bottlenecks the simulation and is completely superfluous anyway. Clock frequency is specified as a property of the microcontroller device.

Iain.
 

maxer

Member level 5
Joined
May 18, 2001
Messages
86
Helped
3
Reputation
6
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
774
Re: proteus too slow!

no i have the same design now in a new computer which runs much faster...
but not yet too fast...

i think it depends from crystal propterties but also fuse settings ...
and have a look at ur source if you have anything like polling which may cause delays....

maxer
 

ikarakaya

Junior Member level 3
Joined
Nov 2, 2001
Messages
26
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,281
Activity points
139
Re: proteus too slow!

i had same problem with f877. i am using CCS pic c. when i started ending code with infinite loop [while(1)] the problem never occured again. Most of my codes never reach that infinite loop, it stays there but never used. I hope it works for you.
 

Iain

Advanced Member level 4
Joined
Jan 9, 2004
Messages
113
Helped
17
Reputation
34
Reaction score
10
Trophy points
1,298
Activity points
1,136
Re: proteus too slow!

Anyone have a design and source showing this that they can UL so we can look at it ??

Iain.
 

Status
Not open for further replies.

Similar threads

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top