Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronics Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

Can i use strain gauge as weight sensor?

Status
Not open for further replies.

Chris zhi

Newbie level 5
Joined
Nov 7, 2008
Messages
10
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,281
Activity points
1,374
Hi all,

Can i use strain gauge as weight sensor? I would like to use it in my project.
Anyone have any idea on strain gauge?? Anyone have the schematic or circuit diagram for strain gauge?
Need your help cuz i do not have idea on strain gauge.
Thanks
 

IanP

Advanced Member level 5
Joined
Oct 5, 2004
Messages
7,942
Helped
2,309
Reputation
4,620
Reaction score
531
Trophy points
1,393
Location
West Coast
Activity points
66,435

Chris zhi

Newbie level 5
Joined
Nov 7, 2008
Messages
10
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,281
Activity points
1,374
ic..but how to use op-amp in the strain gauge? i am lack of idea with it..
Furthermore how to connect the strain gauge to the microcontroller PIC16F877?
This is because i am doing an elevator which contain weight sensor to limit the number of passenger. Do you have any idea?
Thanks
 

IanP

Advanced Member level 5
Joined
Oct 5, 2004
Messages
7,942
Helped
2,309
Reputation
4,620
Reaction score
531
Trophy points
1,393
Location
West Coast
Activity points
66,435
To start the ball rolling, try a simple opamp (LM358) as an instrumentation amplifier and the second link from the previous post describes how to utilize it as the strain gauge signal conditioner ..
It may be connected to the 10-bit A/D pin of your PIC, but, as I said before, it is just for a good start ..
The sensitivity may be not there, so later on consider proper (more expensive) instrumentation amplifier and an external (higher resolution, say, 16-bit) A/D converter ..

Rgds,
IanP
 

Chris zhi

Newbie level 5
Joined
Nov 7, 2008
Messages
10
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,281
Activity points
1,374
oo..ok,by the way,do u have any email address? so i am possible to have some advice from you. The op-amp is used to amplified the voltage sending to the microcontroller? or other function.

Is there any cheaper strain gauge in the market? or is it possible to build it myself?
do you any reference or notes about building a strain gauge?
 

welove8051

Full Member level 6
Joined
Jul 16, 2009
Messages
357
Helped
51
Reputation
102
Reaction score
41
Trophy points
1,308
Location
india
Activity points
3,277
hi chris, you can contact any user by sending them a PM(private message). there will be a link call PM, just click it and send it.

regards
kj
free8051projects.blogspot.com
 
Status
Not open for further replies.

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top