Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronics Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

Can I use Relay for controlling switch time delays ?

Status
Not open for further replies.

emalay

Newbie level 5
Joined
Jun 14, 2006
Messages
8
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,281
Activity points
1,357
CAN I USE RELAY

hi, I am doing a project in which it is intended to design a backup power unit suitable for maintaining power for a small motor. If line power is loss it switches to battery powered inverter within less than 0.1 sec. The inverter output must be fully synchrionised to the line, so that there is limited inrush current when the switching takes place.the unit should wait atleast 20sec. I have got the querry that can I use A relay for controlling the time delays.

Thanks for your time and Consideration!!!

Malay
 

IanP

Advanced Member level 5
Joined
Oct 5, 2004
Messages
7,942
Helped
2,310
Reputation
4,622
Reaction score
531
Trophy points
1,393
Location
West Coast
Activity points
66,416
Re: CAN I USE RELAY

Most of UPS devices use relays, so you should be fine ..
Make sure the current rating is adequate ..
Alternatively, you can use solid state relay .. this thing is fast and can be on or off within 20ms ..

Regards,
IanP
 

emalay

Newbie level 5
Joined
Jun 14, 2006
Messages
8
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,281
Activity points
1,357
Re: CAN I USE RELAY

IanP said:
Most of UPS devices use relays, so you should be fine ..
Make sure the current rating is adequate ..
Alternatively, you can use solid state relay .. this thing is fast and can be on or off within 20ms ..

Regards,
IanP

Thanks fot the time and consideration you gave in reading and answering my querry. But Sir can you help me with what sort of relays I can use for controlling the operation and how to do the Switching. I have already designed the Inverter ckt. for converting the 12V DC to 120V AC but I am Struggling On how to proceed with the Time Delays and the Switching operations.
 

eastonwest

Newbie level 1
Joined
Feb 7, 2007
Messages
1
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,281
Activity points
1,285
Re: CAN I USE RELAY

One engineer here uses a PIC for this sort of thing. I prefer the 555 timer. Hold the reset line low until AC power is lost, then let it go high. Set the RC for your 20s delay. Use a small NPN transisitor off the output to drive your relay. Good luck.
 

sabeti_1990

Full Member level 4
Joined
Nov 16, 2007
Messages
195
Helped
23
Reputation
46
Reaction score
12
Trophy points
1,298
Activity points
2,216
Re: CAN I USE RELAY

u can use mosfet too
 

Status
Not open for further replies.

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top