Welcome to EDAboard.com

Welcome to our site! EDAboard.com is an international Electronics Discussion Forum focused on EDA software, circuits, schematics, books, theory, papers, asic, pld, 8051, DSP, Network, RF, Analog Design, PCB, Service Manuals... and a whole lot more! To participate you need to register. Registration is free. Click here to register now.

Can a dual supply OP-Amp be used with a single supply.....

Status
Not open for further replies.

senthilnathan.rajesh

Junior Member level 3
Joined
Apr 12, 2006
Messages
31
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,518
Can anybody tell whether a dual supply op-amp be used with a single supply for signal Amplification (say for example Audio Signal)...? If so how will be the circuit configuration in Non-inverting Amplifier mode....?

Thanks in Advance
 

mince

Member level 5
Joined
Feb 19, 2005
Messages
82
Helped
10
Reputation
20
Reaction score
4
Trophy points
1,288
Location
Texas
Activity points
1,894
Re: Can a dual supply OP-Amp be used with a single supply...

Yes but you will have to add a DC offset to the inputs so that the input transistors will be active/saturation.
 

    V

    Points: 2
    Helpful Answer Positive Rating

umup

Member level 5
Joined
Aug 4, 2006
Messages
84
Helped
13
Reputation
26
Reaction score
5
Trophy points
1,288
Activity points
1,692
Re: Can a dual supply OP-Amp be used with a single supply...

What OpAmp you will use ?

There is some info from page 53
 

Ave_Rapina

Full Member level 2
Joined
Jan 6, 2004
Messages
122
Helped
18
Reputation
36
Reaction score
4
Trophy points
1,298
Location
Po
Activity points
681
Re: Can a dual supply OP-Amp be used with a single supply...

Hello

You can use an dual voltage opamp like this
 

newcpu

Member level 4
Joined
Oct 30, 2005
Messages
77
Helped
2
Reputation
4
Reaction score
0
Trophy points
1,286
Activity points
1,818
You may need to add some modifications to the circuit.
 

max0412

Full Member level 5
Joined
Oct 26, 2003
Messages
253
Helped
34
Reputation
66
Reaction score
5
Trophy points
1,298
Activity points
1,999
Re: Can a dual supply OP-Amp be used with a single supply...

You can also check this page out.

Code:
http://www.geocities.com/thetonegod/opamp/opamp.html

and

Code:
http://www.swarthmore.edu/NatSci/echeeve1/Ref/SingleSupply/SingleSupply.html
 

sugenk

Newbie level 1
Joined
Dec 4, 2009
Messages
1
Helped
0
Reputation
0
Reaction score
0
Trophy points
1,281
Location
indonesia
Activity points
1,284
there's a single voltage to dual voltage converter and you should not to change the preamp circuits.
 

Status
Not open for further replies.

Part and Inventory Search

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Top