+ Post New Thread
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Newbie level 6
    Points: 372, Level: 4

    Join Date
    Jun 2018
    Posts
    11
    Helped
    0 / 0
    Points
    372
    Level
    4

    Laptop RAM upgrade (new RAM doesn't work in RVS slot, but works in STD slot)

    Hello,

    I have a HP laptop (model: 15-ay013dx) with 6GB RAM installed in it. I wanted to upgrade it to 16GB. So, I bought two 8GB DDR4 RAMs. However, after I replaced both of the pre-installed RAMs on my laptop, it isn't starting up (CAPS lock blinks). But when I replaced one previous RAM with one of the new RAMs and kept another old RAM then it works.

    I noticed the RAM slots in my laptop have written over it STD in one slot and RVS in another slot. When I put one new RAM in the STD slot and an old RAM in the RVS slot only then it works.
    the
    But when I put two new RAMS in both slots then it doesn't work. Also when I put the old RAM in STD and new RAM in RVS slot, then it doesn't work either.

    Can anyone suggest me what to do in this regard? Or what might be the issue that it causing it.


    Thanks in advance,

    •   AltAdvertisement

        
       

  2. #2
    Super Moderator
    Points: 53,726, Level: 56

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Minneapolis, Minnesota, USA
    Posts
    13,098
    Helped
    2614 / 2614
    Points
    53,726
    Level
    56

    Re: Laptop RAM upgrade (new RAM doesn't work in RVS slot, but works in STD slot)

    There are limits of maximum RAM which can be recognized, depending on your hardware and your version of Windows. Sometimes you can change it in the BIOS options, or by running MSCONFIG.



    •   AltAdvertisement

        
       

  3. #3
    Newbie level 6
    Points: 372, Level: 4

    Join Date
    Jun 2018
    Posts
    11
    Helped
    0 / 0
    Points
    372
    Level
    4

    Re: Laptop RAM upgrade (new RAM doesn't work in RVS slot, but works in STD slot)

    Hello,

    I checked the maximum RAM allowance in my Laptop, which is 16GB. Would you please tell me how can I change the BIOS option for getting both of the new RAMs work?

    Thanks.



    •   AltAdvertisement

        
       

  4. #4
    Super Moderator
    Points: 53,726, Level: 56

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Minneapolis, Minnesota, USA
    Posts
    13,098
    Helped
    2614 / 2614
    Points
    53,726
    Level
    56

    Re: Laptop RAM upgrade (new RAM doesn't work in RVS slot, but works in STD slot)

    Quickly after you turn on the computer you should see a notice to press F2 (or F10 or 'delete' or some other key or combination of keys) to enter the BIOS listing. If you press the correct key soon enough, then you should see a list of specs which are relevant to your computer. Among them should be RAM: quantity of chips, capacity, type, etc. Examine these to discover any hint why your RAM chips are recognized in some combinations but not in others.

    A built-in routine for testing installed RAM may be opened (usually) by pressing F5. Running these tests might tell you whether your RAM is faulty. (Hint: install one RAM chip at a time, and see if it passes the tests.) Testing RAM can take several minutes depending on the variety of methods it uses.

    F8 is normally the key that brings up options for starting Windows. It might pay for you to try Safe mode in some cases.



  5. #5
    Advanced Member level 4
    Points: 7,818, Level: 21
    Achievements:
    7 years registered

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Sweden
    Posts
    1,050
    Helped
    399 / 399
    Points
    7,818
    Level
    21

    Re: Laptop RAM upgrade (new RAM doesn't work in RVS slot, but works in STD slot)

    For the combination that "works" with a new DDR4 module, can the computer see the memory? I doubt it.

    You should get DDR3L SODIMMs instead.
    Your laptop will not take DDR4 modules.

    https://support.hp.com/us-en/document/c05165200/



    •   AltAdvertisement

        
       

  6. #6
    Super Moderator
    Points: 32,116, Level: 43
    ads-ee's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    USA
    Posts
    7,427
    Helped
    1742 / 1742
    Points
    32,116
    Level
    43

    Re: Laptop RAM upgrade (new RAM doesn't work in RVS slot, but works in STD slot)

    std_match, When I did a quick search yesterday I noticed that there was conflicting information on the RAM required (DDR3L or DDR4) for a 15-ay013dx, so they probably didn't check their HP documentation for the specs of the machine. If you do a search on Crucial they have both DDR3L and DDR4 specified for an HP 15-ay013dx model.



  7. #7
    Advanced Member level 4
    Points: 7,818, Level: 21
    Achievements:
    7 years registered

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Sweden
    Posts
    1,050
    Helped
    399 / 399
    Points
    7,818
    Level
    21

    Re: Laptop RAM upgrade (new RAM doesn't work in RVS slot, but works in STD slot)

    It is crazy if such a complicated model number isn't enough to tell if it must be upgraded with DDR3L or DDR4 RAM.



--[[ ]]--