+ Post New Thread
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Junior Member level 3
    Points: 534, Level: 4

    Join Date
    Jun 2017
    Location
    Bhubaneswar, India
    Posts
    30
    Helped
    4 / 4
    Points
    534
    Level
    4

    Triac: 60 Watt bulb flickering

    Hello everyone,
    I am using BT136 triac, MOC3021 optocoupler, and AT89C2051 µC and AN33 with rectifier and a step down transformer for zero crossing detection.
    The circuit is availabe in multiple website for the system.
    What I am doing here is, with AN33 I am detecting zero crossing and firing gate trigger to triac via MOC3021. Here the Triac input voltage is 230 volts, 50Hz. According to the concept, after rectification the the pulse will detected at 100 Hz (Zero crossing), i.e., 10 milisecond. So, I am taking a delay 2 at milisecond and firing a gate trigger pulse of width 60 microsecond. I have varies the delay time of triggering from 2 milisecond to 8 milisecond, at 2 ms, bulb is perfectly glowing but on incresing the delay, the intensity is not decresing but flickering. I want to dimm the bulb.
    Can you tell me the possible mistakes I am doing. I want to dim the bulb.

    Thank you.
    Shahrukh.

    •   AltAdvertisement

        
       

  2. #2
    Super Moderator
    Points: 74,927, Level: 66
    Achievements:
    7 years registered
    Awards:
    Most Frequent Poster 3rd Helpful Member

    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    15,188
    Helped
    3461 / 3461
    Points
    74,927
    Level
    66

    Re: Triac: 60 Watt bulb flickering

    Hi,

    I guess there´s something wrong with your "delay".

    Use a scope to show the zerocross (as trigger) and the gate signal.
    Use a digital scope with "one shot" feature and show 2-4 fullwaves on the screen.

    Most probably the problem lies in your circuit / software / mains voltage ...
    Thus we need to see
    * your circuit (photo)
    * your software
    * your scope pictures

    Klaus
    Please don´t contact me via PM, because there is no time to respond to them. No friend requests. Thank you.



    •   AltAdvertisement

        
       

  3. #3
    Advanced Member level 5
    Points: 16,357, Level: 30

    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    2,995
    Helped
    727 / 727
    Points
    16,357
    Level
    30

    Re: Triac: 60 Watt bulb flickering

    Can you tell me the possible mistakes I am doing. I want to dim the bulb.
    Something wrong with your zero crossing OR /AND triggering.

    That is all I can say with the info you provide.



    •   AltAdvertisement

        
       

  4. #4
    Advanced Member level 5
    Points: 32,037, Level: 43
    Achievements:
    7 years registered

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    cambridge
    Posts
    6,684
    Helped
    485 / 485
    Points
    32,037
    Level
    43

    Re: Triac: 60 Watt bulb flickering

    Are you sure you are triggering the TRIAC once evry 10ms and not every 20ms...because the latter will cause flicker...also, i successive 10ms half sines, if you dont trigger in the same part of the sine, then it will look like flcker.



--[[ ]]--