+ Post New Thread
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Member level 1
    Points: 231, Level: 2

    Join Date
    Sep 2018
    Posts
    35
    Helped
    0 / 0
    Points
    231
    Level
    2

    Folded cascode amplifier is an op-amp or ota?

    Hi

    I want to know is folded cascode amplifier an ota or opamp. Sometimes it is mentioned as ota oand sometimrs as op amp.
    Ota is an op amp without buffer. But when we fabricate an ota chip we use a buffer in front of ota. It means this ota is always an opamp? Am I right please correct me if I am wrong

    •   AltAdvertisment

        
       

  2. #2
    Advanced Member level 5
    Points: 38,026, Level: 47

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    USA
    Posts
    6,143
    Helped
    1784 / 1784
    Points
    38,026
    Level
    47

    Re: Folded cascode amplifier is an op-amp or ota?

    OTA vs Op Amp is all about the back end (output stage). Either
    one could (but does not have to) use a folded cascode gain stage
    for differential-to-single-ended gain section.

    "Is a transmission a car or a truck?"



    •   AltAdvertisment

        
       

  3. #3
    Member level 1
    Points: 231, Level: 2

    Join Date
    Sep 2018
    Posts
    35
    Helped
    0 / 0
    Points
    231
    Level
    2

    Re: Folded cascode amplifier is an op-amp or ota?

    Quote Originally Posted by dick_freebird View Post
    OTA vs Op Amp is all about the back end (output stage). Either
    one could (but does not have to) use a folded cascode gain stage
    for differential-to-single-ended gain section.

    "Is a transmission a car or a truck?"
    Cant'understand what you are trying to say. Can you please explain



    •   AltAdvertisment

        
       

  4. #4
    Super Moderator
    Points: 68,694, Level: 63
    Achievements:
    7 years registered
    Awards:
    Most Frequent Poster 3rd Helpful Member

    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    14,018
    Helped
    3209 / 3209
    Points
    68,694
    Level
    63

    Re: Folded cascode amplifier is an op-amp or ota?

    Hi,

    It just says:
    * The difference between OTA and OPAMP is not the "folded cascode".
    * The difference is the "output stage".

    Klaus
    Please don´t contact me via PM, because there is no time to respond to them. No friend requests. Thank you.



  5. #5
    Member level 1
    Points: 231, Level: 2

    Join Date
    Sep 2018
    Posts
    35
    Helped
    0 / 0
    Points
    231
    Level
    2

    Re: Folded cascode amplifier is an op-amp or ota?

    Yes I know but while designing folded cascode ota we dont have a buffer stage. But when we fabricate chip it requires a buffer. Will this OTA become an opamp.
    Whats the difference in the output stage. Is it the load difference?



  6. #6
    Member level 1
    Points: 231, Level: 2

    Join Date
    Sep 2018
    Posts
    35
    Helped
    0 / 0
    Points
    231
    Level
    2

    Re: Folded cascode amplifier is an op-amp or ota?

    Attached is the folded cascode. Is it an op-amp or ota?Click image for larger version. 

Name:	foldedcascode.png 
Views:	2 
Size:	7.3 KB 
ID:	150396



    •   AltAdvertisment

        
       

  7. #7
    Super Moderator
    Points: 250,751, Level: 100
    Awards:
    1st Helpful Member

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Bochum, Germany
    Posts
    43,660
    Helped
    13280 / 13280
    Points
    250,751
    Level
    100

    Re: Folded cascode amplifier is an op-amp or ota?

    But when we fabricate chip it requires a buffer.
    No, why? Particularly not a buffer in front of the OTA block.

    Attached is the folded cascode. Is it an op-amp or ota?
    I believe, you have answered the question yourself. The input stage current is transferred to the output without a buffer. Definitely an OTA.



  8. #8
    Full Member level 4
    Points: 1,319, Level: 8

    Join Date
    Apr 2017
    Posts
    216
    Helped
    1 / 1
    Points
    1,319
    Level
    8

    Re: Folded cascode amplifier is an op-amp or ota?

    OTA vs Opamp depends on the output impedance.

    OTA if it has high output impedance.

    Opamp if it has low output impedance.

    See attached.



--[[ ]]--