+ Post New Thread
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Advanced Member level 5
    Points: 24,267, Level: 37
    barry's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    California, USA
    Posts
    4,654
    Helped
    1031 / 1031
    Points
    24,267
    Level
    37

    Altium unrouted net on NPTH pad to copper pour

    In Altium, I have a non-plated through hole with a pad. The pad is assigned to net GND. I have a polygon pour defined as GND. When I pour the polygon, the pad has thermal connections to the pour, as expected, but when I run the DRC I get an "unrouted net" error associated with that pad.

    I wanted the pad, connected to GND, I GOT the pad connected to GND, but Altium throws an error. Other than ignoring it, what's the way around this error?

    •   AltAdvertisement

        
       

  2. #2
    Newbie level 4
    Points: 61, Level: 1
    namaz's Avatar
    Join Date
    Nov 2016
    Posts
    7
    Helped
    1 / 1
    Points
    61
    Level
    1

    Re: Altium unrouted net on NPTH pad to copper pour

    Your NPTH gas 2 annular rings on both side and Altium assumes they should both be connected to GND, which is not if you unchecked "Plated" option. That's where the error arises.
    To tell Altium that there are no pads, you can remove the NPTH pad, and then add a full circle in board shape layer.
    This way PCB manufacturer will know that they should drill a hole there, while Altium will assume no electrical connection and won't throw errors.
    Another option is to replace the pads with vias, and AFAIK Altium don't throw unconnected net errors with vias.
    If you edit the pad properties and under "Size and Shape" select "Top-Middle-Bottom" and set the pad size on the unused layer to zero so that there's no pad on that side, does it still throw an error?


    1 members found this post helpful.

    •   AltAdvertisement

        
       

  3. #3
    Newbie level 4
    Points: 61, Level: 1
    namaz's Avatar
    Join Date
    Nov 2016
    Posts
    7
    Helped
    1 / 1
    Points
    61
    Level
    1

    Re: Altium unrouted net on NPTH pad to copper pour

    If you edit the pad properties and under "Size and Shape" select "Top-Middle-Bottom" and set the pad size on the unused layer to zero so that there's no pad on that side, does it still throw an error?



--[[ ]]--