+ Post New Thread
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Newbie level 5
    Points: 47, Level: 1

    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    8
    Helped
    0 / 0
    Points
    47
    Level
    1

    Device missing or unknown device

    i connect the programmer http://electronics-diy.com/avr_programmer.php
    with my atmega8l-8pu and i Severed cable USB Drives The computer arrived and external power to the programmer to get 5v from computer but when i bourn the hex file the pany prog tell me Device missing or unknown device

    what is the problem? please some one answer me?

  2. #2
    Newbie level 5
    Points: 47, Level: 1

    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    8
    Helped
    0 / 0
    Points
    47
    Level
    1

    Re: Device missing or unknown device

    is there any one can help me please



    •   AltAdvertisement

        
       

  3. #3
    Full Member level 1
    Points: 1,611, Level: 9

    Join Date
    May 2014
    Posts
    115
    Helped
    33 / 33
    Points
    1,611
    Level
    9

    Re: Device missing or unknown device

    According to the link, it would appear as though you need an external 5V power source. The programmer is not supplying any power to the atmega8. If you look at the schematic you will see that you are actually giving the 5V signal to the programmer.



    •   AltAdvertisement

        
       

  4. #4
    Newbie level 5
    Points: 47, Level: 1

    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    8
    Helped
    0 / 0
    Points
    47
    Level
    1

    Re: Device missing or unknown device

    Quote Originally Posted by bluelasers View Post
    According to the link, it would appear as though you need an external 5V power source. The programmer is not supplying any power to the atmega8. If you look at the schematic you will see that you are actually giving the 5V signal to the programmer.
    the usb cable give the programmer 5v i put the Cable 5v of the usb in the external power in programmer and the ground in the ground and i check the power was 4.7 v did the power enough or i have to Substitution the usb cable with power supply



    •   AltAdvertisement

        
       

  5. #5
    Full Member level 1
    Points: 1,611, Level: 9

    Join Date
    May 2014
    Posts
    115
    Helped
    33 / 33
    Points
    1,611
    Level
    9

    Re: Device missing or unknown device

    If you have one I would try that. USB I believe only supplies 100mA when in the default low speed mode.



  6. #6
    Newbie level 5
    Points: 47, Level: 1

    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    8
    Helped
    0 / 0
    Points
    47
    Level
    1

    Re: Device missing or unknown device

    Quote Originally Posted by bluelasers View Post
    If you have one I would try that. USB I believe only supplies 100mA when in the default low speed mode.
    the problem with the voltage not the programmer or the at mega

    i use the file to ge my hex file atmega8_noxtal.zip for this website http://todbot.com/blog/2009/05/26/mi...omment-page-5/



  7. #7
    Full Member level 1
    Points: 1,611, Level: 9

    Join Date
    May 2014
    Posts
    115
    Helped
    33 / 33
    Points
    1,611
    Level
    9

    Re: Device missing or unknown device

    Does this chip have the arduino bootloader on it?

    All arduinos use a serial bootloader, which is a piece of firmware that sits underneath the app code. On power up this code runs and looks for a programmer on the serial port. If found it overwrites the app code. If not it runs the existing app code.

    From the factory there is no arduino bootloader. You can load the bootloader using an arduino uno, I think.

    Are you using decoupling capacitor?



    •   AltAdvertisement

        
       

  8. #8
    Newbie level 5
    Points: 47, Level: 1

    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    8
    Helped
    0 / 0
    Points
    47
    Level
    1

    Re: Device missing or unknown device

    Quote Originally Posted by bluelasers View Post
    Does this chip have the arduino bootloader on it?

    All arduinos use a serial bootloader, which is a piece of firmware that sits underneath the app code. On power up this code runs and looks for a programmer on the serial port. If found it overwrites the app code. If not it runs the existing app code.

    From the factory there is no arduino bootloader. You can load the bootloader using an arduino uno, I think.

    Are you using decoupling capacitor?
    do you mean that file ATmegaBOOT.hex

    - - - Updated - - -

    i think that the serial programmer do it or what?



  9. #9
    Full Member level 1
    Points: 1,611, Level: 9

    Join Date
    May 2014
    Posts
    115
    Helped
    33 / 33
    Points
    1,611
    Level
    9

    Re: Device missing or unknown device

    Are you using ponyprog?



  10. #10
    Newbie level 5
    Points: 47, Level: 1

    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    8
    Helped
    0 / 0
    Points
    47
    Level
    1

    Re: Device missing or unknown device

    yes i used it

    - - - Updated - - -

    ???? where are you ?



--[[ ]]--