+ Post New Thread
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Full Member level 3
    Points: 1,499, Level: 8

    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    186
    Helped
    13 / 13
    Points
    1,499
    Level
    8

    Cyclone 5 sockit usb_uart port

    hi,

    i have cyclone 5 sockit. inthe fpga , there is usb uart port. but its a part of the HPS, not fpga. so is it possible to use tha usb uart port using nios processor ?
    i mean nios2 processor +uart (rs232)+on chip ram ??

    Click image for larger version. 

Name:	newdoubt.JPG 
Views:	5 
Size:	102.8 KB 
ID:	141577
    thanks and regards

    •   Alt30th September 2017, 10:47

      advertising

        
       

  2. #2
    Super Moderator
    Points: 237,282, Level: 100
    Awards:
    1st Helpful Member

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Bochum, Germany
    Posts
    41,064
    Helped
    12540 / 12540
    Points
    237,282
    Level
    100

    Re: cyclone 5 sockit usb_uart port

    No, there's no direct connection between FPGA fabric and dedicated HPS IO pins.


    1 members found this post helpful.

    •   Alt30th September 2017, 13:16

      advertising

        
       

  3. #3
    Member level 4
    Points: 489, Level: 4

    Join Date
    Apr 2017
    Posts
    75
    Helped
    15 / 15
    Points
    489
    Level
    4

    Re: cyclone 5 sockit usb_uart port

    The easiest way is to use UART-2-USB cable like this one
    http://uk.rs-online.com/web/p/kvm-mi...blies/6877834/
    and hook-up wires to I/O pins from FPGA part of the chip. Remember to use cables/adapters with 3.3V IO levels only - the FPGA pin won't survive 5V at the input.


    1 members found this post helpful.

    •   Alt30th September 2017, 13:41

      advertising

        
       

  4. #4
    Super Moderator
    Points: 237,282, Level: 100
    Awards:
    1st Helpful Member

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Bochum, Germany
    Posts
    41,064
    Helped
    12540 / 12540
    Points
    237,282
    Level
    100

    Re: cyclone 5 sockit usb_uart port

    You rather want the USB-2-TTL-UART than USB-2-RS485 cable. E.g. FTDI TTL-232R-3V3

    http://uk.rs-online.com/web/p/interf...-kits/0429307/



  5. #5
    Member level 4
    Points: 489, Level: 4

    Join Date
    Apr 2017
    Posts
    75
    Helped
    15 / 15
    Points
    489
    Level
    4

    Re: cyclone 5 sockit usb_uart port

    Quote Originally Posted by FvM View Post
    You rather want the USB-2-TTL-UART than USB-2-RS485 cable. E.g. FTDI TTL-232R-3V3

    http://uk.rs-online.com/web/p/interf...-kits/0429307/
    Yes, I overlooked specs - it must be TTL UART 3.3V not RS485.
    One can use cheaper adapter like this one:

    http://www.ebay.co.uk/itm/CH340-CH34...8AAOSwx6pYqKJD

    or this one

    http://www.ebay.co.uk/itm/USB-2-0-to...sAAOSwa81Zc7ok

    There is a plenty of various sorts/types/kinds at eBay and similar websites.



  6. #6
    Full Member level 3
    Points: 1,499, Level: 8

    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    186
    Helped
    13 / 13
    Points
    1,499
    Level
    8

    Re: cyclone 5 sockit usb_uart port

    hi,
    thanks for the replay fvm & filip.amator. actually i need to take two register value from fpga (both 32 bit)to pc for evaluation. now i done it with jtag uart+nios 2 processor. but the speed is around 5k . but i need a speed of 10 k. so i thought i will use uart (rs 232 ip). but its not working . so anybody know how to do it with hps . do i need to implement a qsys system for that(like jtag uart) . if yes what components i nee to add (like hps+onchip ram+uart +??). i didnt got any reference design if anybody had it please send a link .

    i am using "sockit" from terasic .

    regards



    •   Alt2nd October 2017, 12:33

      advertising

        
       

  7. #7
    Member level 4
    Points: 489, Level: 4

    Join Date
    Apr 2017
    Posts
    75
    Helped
    15 / 15
    Points
    489
    Level
    4

    Re: Cyclone 5 sockit usb_uart port

    You can use PIO component (8 bits for data and one bit to start UART) in NIOS2 processor to send characters over UART to the host PC. Take UART_TX.vhd from this website: https://www.nandland.com/vhdl/module...ort-rs232.html and wire signals between NIOS2 and UART core: i_TX_Byte to 8 bit PIO with your data and i_TX_DV to start UART.



  8. #8
    Full Member level 3
    Points: 1,499, Level: 8

    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    186
    Helped
    13 / 13
    Points
    1,499
    Level
    8

    sending 64 bits from fpga to pc using hps @10khz

    hi,
    i had a terasic sockit (which had a cyclone 5 soc). i already implemented sending 64 bit data from fpga to pc by using nios2 processor
    ( nios2+jtag uart_onchipram). but its speed is very low(around 2to 3khz) , i am not able to get 10khz speed. so what should i do??

    sockit had a usb to uart port which is integrated to hps, i think by using it, i can increase the speed. but how can i use it?
    along with hps what are the components i need to use in QSYS system?
    if anybody got a reference program lease share the link , it will be very helpful to me

    is it possible to use qsys system to run the hps like i did using nios2 processor ?( is it possible to use hps without booting form an sd card)
    if it not possible how can i do it , any tutorial for that ?

    for sending data is it necessary to boot it from a sd card, is there any other way ?, like i did using nios processor

    my future work is to change one register value inside fpga from a terminal form pc (using hps) .

    if anybody know any information regrading this, please share ( i am using quartus 16.0 lite edition in windows7)


    thanks and regards
    Last edited by FvM; 25th October 2017 at 15:33. Reason: Merged with previous SoC + UART thread



--[[ ]]--