+ Post New Thread
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Newbie level 6
    Points: 357, Level: 4

    Join Date
    Feb 2016
    Posts
    12
    Helped
    0 / 0
    Points
    357
    Level
    4

    Problem With EG8010( Pure sine inverter)

    I have built a pure sine inverter using EG8010,Everything is OK but sometimes(usually after connect and disconnect load for several times )despite of "Always on indicator LED" The output PWM go off!
    Please help me find out the reason.

    •   Alt11th September 2017, 20:07

      advertising

        
       

  2. #2
    Super Moderator
    Points: 45,765, Level: 52

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Minneapolis, Minnesota, USA
    Posts
    11,422
    Helped
    2245 / 2245
    Points
    45,765
    Level
    52

    Re: Problem With EG8010( Pure sine inverter)

    Possibilities:

    * Is your load a type that generates current spikes when you disconnect it?

    * Is your load a type that draws extreme current surges when you hook it up?

    * Does your system require a minimum load so it can operate? Do you always keep a minimum load attached?


    1 members found this post helpful.

  3. #3
    Newbie level 6
    Points: 357, Level: 4

    Join Date
    Feb 2016
    Posts
    12
    Helped
    0 / 0
    Points
    357
    Level
    4

    Re: Problem With EG8010( Pure sine inverter)

    Hi,
    Yes,It is a 15W Incandescent light bulb,generates small spikes.
    No,As I Said It's only 15W.
    It's >15A analog power supply. Without load it's 12.8V,Under load:about 12V
    Datasheet confess that sometimes need to hard reset after auto disabling SPWM after Current,voltage or temp protection operation, But I connect Ifb and Tfb to GND that disable current and temperature protection and it didn't sole my problem.



    •   Alt12th September 2017, 06:04

      advertising

        
       

  4. #4
    Newbie level 6
    Points: 357, Level: 4

    Join Date
    Feb 2016
    Posts
    12
    Helped
    0 / 0
    Points
    357
    Level
    4

    Re: Problem With EG8010( Pure sine inverter)

    I have another problem,IR2110 sometimes blown to.
    Can I use this circuit on LC filter to protect my IR2110?

    Click image for larger version. 

Name:	G6Gsb.png 
Views:	4 
Size:	6.8 KB 
ID:	141219



  5. #5
    Advanced Member level 5
    Points: 33,980, Level: 45
    Achievements:
    7 years registered Created Blog entry Created Album pictures
    SunnySkyguy's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Richmond Hill, ON, Canada
    Posts
    6,588
    Helped
    1649 / 1649
    Points
    33,980
    Level
    45
    Blog Entries
    7

    Re: Problem With EG8010( Pure sine inverter)

    Quote Originally Posted by Em_13 View Post
    Hi,
    Yes,It is a 15W Incandescent light bulb,generates small spikes.
    No,As I Said It's only 15W.
    It's >15A analog power supply. Without load it's 12.8V,Under load:about 12V
    Datasheet confess that sometimes need to hard reset after auto disabling SPWM after Current,voltage or temp protection operation, But I connect Ifb and Tfb to GND that disable current and temperature protection and it didn't sole my problem.
    Your bulb current is 15W/12V=1.25 amps hot and perhaps 10 Amps cold and meanwhile your driver is rated for 2A. Can you see the problem now?
    A good design question lists your overall requirements™ The best question deserves a better answer. ™
    ... Tony Stewart EE since 1975


    1 members found this post helpful.

  6. #6
    Newbie level 6
    Points: 357, Level: 4

    Join Date
    Feb 2016
    Posts
    12
    Helped
    0 / 0
    Points
    357
    Level
    4

    Re: Problem With EG8010( Pure sine inverter)

    Quote Originally Posted by SunnySkyguy View Post
    Your bulb current is 15W/12V=1.25 amps hot and perhaps 10 Amps cold and meanwhile your driver is rated for 2A. Can you see the problem now?
    What do you mean 2A?I have a H-bridge include 4 IRF840 driving with 2 IR2110.
    15W bulb is 220V I connect to H-bridge output.
    some TVS diodes solved my problem.4 between S-D of all mosfets and one between input 325VDC(after shunt res)
    Also sometimes 8010 hangs up during frequently connect and disconnect load ,An EMI filter solved this problem to.Thank anyway.



    •   Alt14th September 2017, 21:25

      advertising

        
       

  7. #7
    Advanced Member level 5
    Points: 33,980, Level: 45
    Achievements:
    7 years registered Created Blog entry Created Album pictures
    SunnySkyguy's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Richmond Hill, ON, Canada
    Posts
    6,588
    Helped
    1649 / 1649
    Points
    33,980
    Level
    45
    Blog Entries
    7

    Re: Problem With EG8010( Pure sine inverter)

    you never mentioned the FETs
    A good design question lists your overall requirements™ The best question deserves a better answer. ™
    ... Tony Stewart EE since 1975



--[[ ]]--